Svjetski dan osoba s Down sindromom

Datum posljednje izmjene: Utorak, 29 Mart 2022 Objavljeno: Utorak, 29 Mart 2022
Down Syndrom International (DSI) odredio je 21. mart kao Svjetski dan osoba s Down sindromom (WDSD).
Taj datum odabran je kako bi označio jedinstvenost Down sindroma u trisomiji 21. hromosoma. Hromosomi su sićušne nakupine bjelančevina u svakoj stanici ljudskog organizma koje prenose sve nasljedne karakteristike. Hromosomi dolaze u paru i u svakoj se stanici nalaze 23 para (ukupno 46 hromosoma). U svakom paru jedan hromosom potiče od majke, a jedan od oca.

downsindrom 7

Down sindrom genetski je poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog hromosoma viška. Nastaje u trenutku začeća. Uzrok Downova sindroma otkrio je 1959. godine genetičar Jerome Lejeune kada je na 21. paru hromosoma otkrio još jedan hromosom viška – umjesto 2 tu su se nalazila 3, a u cijeloj stanici umjesto 46, ukupno 47 hromosoma. Down sindrom kao naziv za skup zajedničkih znakova i karakteristika potiče od engleskog liječnika Johna Langdona Downa koji je još 1866. godine prvi opisao sindrom kod osoba s određenim stepenom poremećaja u razvoju. Svjetski dan osoba s Down sindromom prvi put obilježen je u Singapuru 2006. godine.
Prosječno se jedno od 650 novorođene djece rađa s Down sindromom. Obilježavanjem Svjetskog dana sindroma Down želi se upoznati i upozoriti na ovaj poremećaj te potaknuti na veće poštivanje prava ljudi s Down sindromom, potaknuti razumijevanje i nastojanje za poboljšanjem njihovog položaja u društvu. Odgovornost za to leži u nadležnim državnim institucijama, organizacijama civilnog društva i svima nama. Osobe s Down sindromom su tople, dobrodušne, vedre, vesele, komunikativne, kreativne, no većini njih je čitav život potrebna podrška, njega i pomoć.
U našoj školi obilježili smo ovaj dan realizacijom kreativne radionice za učenike. Radionicu su organizovale defektologinja Erna Gazetić Mehinović i pripravnica Lejla Rustemović.
 
downsindrom 1
 
downsindrom 2
 
downsindrom 3
 
downsindrom 4
 
downsindrom 5
 
downsindrom 6
 
 
 

Arhiva