GODIŠNJICA KRUNISANJA TVRTKA I KOTROMANIĆA

Datum posljednje izmjene: Četvrtak, 27 Oktobar 2022 Objavljeno: Četvrtak, 27 Oktobar 2022

1

Da ne želimo biti narod koji zaboravlja prošlost poručili su  učenici i nastavnici OŠ „Kladanj „ u Kladnju obilježavanjem Dana sjećanja na srednjovjekovnu Bosnu i godišnjice krunisanja Tvrtka I Kotromanića.

 Obilježavanje je počelo već u toku prvog časa intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i čitanjem referata o značaju današnjeg datuma . Tom prilikom su naši mladi historičari Vesna Sara Avdibegović i Edah Salkić učenicima i nastavnicima škole predstavili najvažnije historijske činjenice o jednom od najvažnijih vladara srednjovjekovne Bosne - Tvrtku I Kotromaniću. Istaknut je značaj 26.oktobra 1377.godine datuma na koji je prije 645 godina izvršeno krunisanje Tvrtka I Kotromanića , čime je tadašnja Bosanska banovina postala kraljevina. Sam čin krunisanja dočarali su svojim dramskim izražajem Adina Selimbašić i Eldar Jusupović.

I učenici nižih razreda sa svojim učiteljima su na posebno kreativan način doprinijeli obilježavanju ovog datuma .

Obilježavanje je upotpunjeno realizacijom okruglog stola , za čiju organizaciju su zaduženi profesori historije Adisa Suljkić, Abdurahman Avdić i Dževad Halilović u saradnji sa pedagogom škole Samrom Zelenturović.

Tema okruglog stola bila je srednjovjekovna Bosna i krunisanje Tvrtka I Kotromanića ,sa osvrtom na to kako današnje generacije žive Tvrtka I , koliki značaj pridaju kulturnim dobrima koje baštinimo od srednjovjekovnih vremena i na koji način treba da ih sačuvamo od zaborava, te ostavimo budućim generacijama.

2

3

4

5

6

7

Arhiva