ŠKOLO SRETAN TI ROĐENDAN

Datum posljednje izmjene: Četvrtak, 07 Maj 2020 Objavljeno: Četvrtak, 07 Maj 2020

Draga naša školo, čestitamo ti veliki dan, 8. maj, rođendan, Dan škole!

1

Poštovane kolege/inice, dragi učenici,roditelji, prijatelji, ovo je važan datum za sve nas! Obilježavamo 74.godišnjicu postojanja obrazovne osnovnoškolske ustanove u Kladnju. Škola svjedoči o ljudskom nastojanju razvitka, napredovanja i prosperiteta i treba joj se posvetiti posebna pažnja.

„Poučavanje je plemenita i kreativna djelatnost u kojoj učitelj sudjeluje u oblikovanju ljudskog duha:

-Postati čovjek je ljepše nego postati kralj!“

Osmi maj je poseban dan za našu školu i našu općinu. Osmog maja se obilježava godišnjica postojanja naše škole, a Općina slavi Dan Općine Kladanj, Dan TO općine Kladanj, te Svjetski dan Crvenog križa.

Kako započeti rođendansku čestitku? Prosvjetni radnici znaju –riječju poznatih pjesnika. Ja sam odabrala pjesmu Ismeta Bekrića-

1.1

 Nažalost, ovih dana škola je sama, bez svojih đaka. Zna i škola, ali i njeni đaci da ova vanredna situacija neće vječno potrajati i da će se školskim hodnicima ponovo čuti dječja graja, smijeh, zvonki glasovi.

Prilagodismo se svi novonastaloj vanrednoj situaciji, globalnoj virusnoj  pandemiji, i tako i u ovom stanju prirodne nesreće dadosmo doprinos društvenoj zajednici, organizovasmo po prvi put u historiji online  nastavu. Dokazali smo da smo dorasli zadatku,upotrebom drugačijih metoda, oblika rada, kreativnom individualnom pristupu nastavi,brzo uspostavismo kontakt s našim učenicima i nastavismo s nastavom ondje gdje smo se morali zaustaviti u redovnim školskim aktivnostima. Obrazovanje smo prilagodili uslovima i neometano se odvija na opće zadovoljstvo svih sudionika u obrazovnom sistemu  našeg društva slijedeći odluke i smjernice resornog ministarstva u skladu sa okolnostima i mjerama zaštite koje su na snazi.

Koristimo se upotrebom savremenih informacionih tehnologija da našoj školi i na ovaj način pokažemo koliko je bitna u životima svakog čovjeka, koliko je bitna u razvoju društva uopće, koliko je bitna svojim učenicima tako da joj na primjeren način čestitamo Dan škole.

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Danas naša škola broji 540 učenika osnovne i paralelnih odjeljenja muzičke škole. Zaposlenih je 77, a od tog broja 59 uposlenika je nastavno osoblje. Svake godine naša škola iznova procvjeta u skladu s  materijalnim uslovima i mogućnostima. Treba naglasiti da se u protekloj godini izvršila promjena prozora i vrata na zgradi centralne škole, dijelom donatorskih sredstava Vlade Japana i Ambasade u BiH, te drugim dijelom kapitalnim izdacima Vlade TK. U realizaciji projektnih aktivnosti zahvaljujemo se i Općini Kladanj.

 U toku je i priprema za izgradnju prilaznih staza u školu Projektom i programom podrške  i pomoći licima sa ograničenjem kretanja i invalidnim licima.

Raste i razvija se naša škola nemjerljivim doprinosom svih uposlenih. Ne smijemo zaboraviti ni naše penzionere, i naše radnike koji, nažalost, nisu više među živima, a koji su itekako zaslužni za stalno napredovanje i razvijanje naše škole i ostvarivanje dobrih rezultata. Ne smijemo zaboraviti ni nemjerljiv doprinos bivšeg direktora naše škole profesora Nihada Gondžića, koji nas je svojom preranom smrću napustio u trenutku ostvarenja zacrtanih projekata i poslovnih poduhvata. Bio je i učenik ove škole, uposlenik u ovoj školi i građanin Kladnja,a kao rukovodilac kolektiva  želio i nastojao da naša škola bude u društvu najboljih škola.Hvala mu za sve što je učinio da naša škola postane prepoznatljiva u društvu najboljih.

U ime menadžmenta naše škole, u ime svih uposlenika naše škole, i u svoje lično ime čestitam i našoj Općini Dan Općine, čestitam i TO njen Dan,da nije bilo njih ni mi ne bismo danas uživali u slobodi, čestitam Crvenom križu Međunarodni dan Crvenog križa.

                                                                                    Jasmina Salihović, nastavnica B/H/S jezika i kjniževnosti

11

12

13

14

15

                    SRETAN TI ROĐENDAN, DRAGA MOJA ŠKOLO!

Otvori svoje oči, obuci najljepšu haljinu, zasjeni sve druge jer ti si danas najljepša.Otvori svoje srce i primi nas u njega.Ti si ta koja sve o nama znaš, s pažnjom si pratila naše odrastanje. Svako jutro, bilo ono vedro ili mrko, dočekivala si uspavane osmijehe,duge,kratke, kovrđave kosice i brižno pratila zaljubljene poglede koji traže nečije plavo, crno ili smeđe oko.

Danas, moja škola tiho sanja o povratku mališana. Ostala je usamljena bez veselih milih lica, bez školske graje i uzvika, nema ni razrednih imenika, zaćutale su i zelene table, a krede čekaju neke bolje ljepše dane.

Nismo ostali uskraćeni bez znanja. Naši nastavnici vjerno nas prate trudeći se da sve ono što trebamo da naučimo ne ostane nenaučeno, uče nas na daljinu i uspijevaju u tome. Uz online nastavu provodimo sate. Ne dozvoljavamo da nas bilo šta omete ili iznenadi. Mi smo narod koji se  uvijek dočeka na nogama, nikad nije pokleknuo ni pred kakvom zaprekom.

Mašem školi iz daleka sa sjetom što ne mogu ove posljednje dane u osnovnoj školi provesti u društvu svojih drugova, prijatelja, nastavnika. Ostat će drage uspomene i sjećanja na lica mojih nastavnika koji nesebičnim zalaganjem učiniše da postanemo dobri ljudi, puni znanja i iskustva koje će nam trebati u odrastanju i sazrijevanju. I hvala im na tome.

Sada naše klupe čekaju nove generacije, a mi se opraštamo od svoje druge kuće koja nam je uistinu bila utočište odrastanja, mjesto gdje smo se osjećali kao u svojoj kući.Mi idemo dalje sigurnim koracima vjerujući u ono što si nas učila i godinama usmjeravala na putu odrastanja.

Neka ti je sretan rođendan! Volimo te,  princezo naša!

                                                      Hadisa Alikadić, učenica IX razreda

16

17

18

19

20

21

22

Arhiva